Tillbaka till Nyheter

Profura säljer Trensums Food till Fazer-koncernen

Nordic Food Group AB, ett dotterbolag till Profura AB, har ingått avtal om försäljning av samtliga aktier i Trensums Food AB till Fazer-koncernen med säte i Finland. Profura AB utgör majoritetsägare i Nordic Food Group AB.

Totalt omsatte Trensums Food cirka 780 MSEK under räkenskapsåret 2020/21.

Trensums Food är ett tillväxtföretag och en ledande aktör inom flytande växtbaserade livsmedel med havredryck som huvudfokus. Företaget var först i världen med kommersiell produktion av havredryck och säljer idag sin havredryck till stora delar av världen. Under de senaste åren har Trensums Food gjort investeringar i utökad kapacitet på basen av en stark efterfrågan som även fortsätter öka – något som skapar förutsättningar för ytterligare tillväxt framöver.

Förvärvet ger Fazer en betydande kapacitetsökning för havredrycker och en plattform för fortsatt tillväxt med möjlighet att nå nya marknader för non-dairy produkter. Trensums Food blir en del av affärsområdet Fazer Lifestyle Foods med inriktning på havrebaserade drycker, frukostprodukter, smoothies, växtbaserade måltider och foodtech.

”Jag är mycket glad över att Fazer, ett nordiskt företag som står för matupplevelser och med lång historia, blir ny ägare av Trensums Food. I Fazer ser vi en stark ägare, som är duktiga på havre och vill satsa inom växtbaserade produkter, vilket skapar goda möjligheter för Trensums fortsatta utveckling, vilket självklart också är positivt för Tingsryd som ort”, säger Mikael Thörnkvist, VD Profura.

Fazers tillväxt är baserad på konsumentinsikter som görs till innovativa produkter och skapar matupplevelser med mening. Konsumenter efterfrågar alltmer nyttiga, växtbaserade produkter och vår ambition är att bli en av de ledande aktörerna på havre och växtbaserat i norra Europa. Förvärvet ger Fazer en ännu starkare ställning i en snabbväxande kategori och möjlighet att expandera på nuvarande och framtida marknader. Med lång erfarenhet inom havredrycker kommer Trensums Food tillföra oss expertis inom tillverkning samt forskning och utveckling, vilket ytterligare bidrar till Fazers redan starka kompetens inom havre”, säger Christoph Vitzthum, VD och koncernchef för Fazer Group.

Försäljningen är villkorad av godkännande från svenska Konkurrensverket.

Göteborg 13 december 2021

Mikael Thörnkvist, VD Profura AB

Vid eventuella frågor kontakta:

Mikael Thörnkvist, VD Profura AB, +46 705 32 19 60

Profuragruppen är ett privatägt investeringsbolag som investerar branschoberoende, med fokus på långsiktigt delägarskap. Investeringar görs främst i svenska onoterade bolag genom dotterbolagen Profura Industri, Profura Utveckling och Profura Fastigheter. Gruppen har en stor verksamhetsbredd, med investeringar inom bland annat livsmedel, hustillverkning, verkstad, trävaror och fastighetsförvaltning. Omsättningen senaste verksamhetsåret uppgick till 4,1 miljarder kronor, se www.profura.se.

Tillbaka till Nyheter